Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΓΕΡΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ.





Για να μη χάσετε την ευλογία πού σάς έδωσε Θεός, αγωνισθείτε ν' αφομοιώνετε κάθε σκέψη πού σάς εμπνέει και να διώχνετε κάθε λογισμό πού σάς φονεύει.

Πώς να καθαρίσουμε τη φύση μας από κάθε ίχνος του προπατορικού αμαρτήματος; Αυτή είναι ή έννοια της ασκητικής ζωής. Έξω από αυτή δεν υπάρχει σωτηρία.

Πολλά πνεύματα είναι ισχυρότερα από μάς. Αν είμαστε όμως με τον Χριστό, θα κατορθώσουμε να τα νικήσουμε.

Οι εξωτερικές εκδηλώσεις της ασκήσεως, όπως είναι ή τήρηση των νηστειών, δεν αρκούν. Οφείλουμε να αναγεννηθούμε εκ θεμελίων.

Πώς να μη φοβούμαστε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή; Στην αρχή της διαμονής μου στο Αγιον Ορος ή Μεγάλη Τεσσαρακοστή ήταν για μένα μια μεγάλη γιορτή: Να ετοιμασθώ, για να δεχθώ την αποκάλυψη της αναστάσεως μας. Αν δεχθούμε αυτήν την αποχή από την τροφή με εμπνευσμένη προσευχή, όχι μόνο ό οργανισμός μας θα την αντέξει εύκολα, αλλά και πολλές αρρώστιες θα θεραπευθούν.

Οσοι έχουν την ευλογία να έχουν καλή υγεία και μπορούν να απέχουν από την τροφή για μερικές εβδομάδες, φθάνουν σε κατάσταση μακαριότητος. Τα πάθη γαληνεύουν. Ζωντανό αίσθημα ειρήνης και παρουσίας του Θεού συνοδεύει την προσευχή. Είναι κρίμα πού σήμερα δεν έχουμε συχνά αυτή την αντοχή.

ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ. 
ΓΕΡΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου